برگزاری رویداد روز داده کاوی و هوش مصنوعی (امیرکبیر دی دی)

 | تاریخ ارسال: 1402/11/7 | 

رویداد روز داده کاوی و هوش مصنوعی (امیرکبیر دی دی) به همت انجمن علمی دانشکده ریاضی و علوم کامپیوتر دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار شد. این رویداد با حضور و سخنرانی معاون آموزش و تحصیلات تکمیلی دانشگاه، دکتر مهدی رفیع زاده، دکتر داریوش کیانی رئیس دانشکده، دکتر مهدی قطعی رئیس مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات، دکتر عباس احمدی رئیس دانشکده مهندسی صنایع، دکتر احمد نیک ابادی مدیر گروه هوش مصنوعی و جمع کثیری از اساتید دانشگاه و دانشجویان و پژوهشگران و مدیران و کارشناسان شرکتهای مرتبط با هوش مصنوعی و مدیریت مالی برگزار برگزار شد.
 
حوزه هایی مانند هوش مصنوعی و علوم داده
باید به دور از تبلیغات اغراق شده، به طور جدی در مسیر  توسعه قرار گیرند

رئیس دانشکده ریاضی و علوم کامپیوتر دانشگاه صنعتی امیرکبیر  با بیان اینکه برخی از علوم با تبلیغات اغراق شده و سطحی از مسیر اصلی خود دور می شوند، گفت: باید با بینش و دانش عمیق و وسیع اساتید مجرب حوزه ریاضیات و علوم کامپیوتر، اقداماتی صورت گیرد که شاخه هایی چون هوش مصنوعی و علوم داده با دریافت عادلانه منابع در مسیر توسعه حرکت کنند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دکتر داریوش کیانی رویداد روز داده کاوی و هوش مصنوعی (امیرکبیر دی دی) گفت: برگزاری چنین رویدادهایی می تواند شور و نشاط علمی بیشتری را در بین علاقه مندان به این حوزه ها، به ویژه دانشجویان عزیز، ایجاد کند.
وی حوزه هایی مانند دیتا ماینینگ و هوش مصنوعی را از مهمترین زمینه‌ها برای پیشرفت جامعه جهانی توصیف کرد و افزود: این علوم قطعا پشتوانه ریاضی عمیقی را می طلبند و خوشبختانه در دانشکده ریاضی و علوم کامپیوتر دانشگاه صنعتی امیرکبیر به خوبی و روشنی این ارتباط و عمق یافت می شود.
کیانی اضافه کرد: این مساله را نباید از نظر دور داشت که وقتی یک علم مورد توجه ویژه و گسترده قرار می گیرد، متاسفانه کارهای سطحی زیادی نیز می تواند در آن شکل بگیرد و این دانشکده قطعا این رسالت را دارد که به پشتوانه علمی عمیقی که دارد، هوشیارانه خط کشی‌های مناسبی برای جلوگیری از کم عمقی ها و هیجان‌ها داشته باشد.
رئیس دانشکده ریاضی و علوم کامپیوتر دانشگاه صنعتی امیرکبیر با اشاره به علم نانو، اظهار کرد: برای مثال، زمانی علم نانو نیز به درستی مورد توجه بود ولی همین امر باعث‌ هیجان زدگی‌هایی نیز شد و برخی بودجه‌ها و منابع به سمت های موثری نرفتند.
وی با تاکید بر اینکه باید مراقب باشیم که هوش مصنوعی و دیتا ماینینگ و حوزه‌هایی از این قبیل به این سمت و سو حرکت نکنند، ادامه داد: اگر منابع به طور عادلانه به این سمت بیاید، که این امر از ماموریت های مهم مسوولان است،‌ قطعا در سایه برگزاری چنین رویدادهایی، پیشرفت‌های چشمگیر و موثر و متناسب با نیازهای کشور عزیزمان خواهیم داشت.
کیانی خاطر نشان کرد: من اطمینان دارم که با همکاری اساتید مجرب در این زمینه‌ها، خاصه اساتید فرهیخته دانشکده ریاضی و علوم کامپیوتر دانشگاه صنعتی امیرکبیر در آینده‌ای نزدیک به این مهم خواهیم رسید.

 
برای کاربرد تکنولوژی‌های هوش مصنوعی باید ابتدا مسائل را تعریف کرد
و بعد راهکار فناورانه ارائه نمود

رئیس مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه صنعتی امیرکبیر با انتقاد از رویکرد دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی به توسعه ابزارهای فناوری هوش مصنوعی و داده کاوی بدون توجه به کاربست‌های آنها، تاکید کرد: آیا قرار نیست هوش مصنوعی و داده کاوی برای حل مسائل ما منشأ اثر باشد؟ برای اثربخشی، باید ابتدا مسائل را تعریف کنیم و سپس راه حل ارایه کنیم.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه صنعتی امیرکبیر دکتر مهدی قطعی در رویداد روز داده کاوی و هوش مصنوعی (امیرکبیر دی دی) با اشاره به اینکه این رویداد به همت دانشجویان کارشناسی و تحصیلات تکمیلی و انجمن علمی برگزار شده است، افزود: این رویداد مدیون عشق دوستداران هوش مصنوعی داخل دانشکده و دانشگاه و صنعتگران خارج از دانشگاه است و سبب شده بزرگان دانشگاه و دانشجویان و فارغ التحصیلان و کارشناسان و پژوهشگران صنعتی در این رویداد جمع شوند.
وی با اشاره به نقش غولهای تکنولوژی مانند IBM در توسعه سخت افزارهای کامپیوتری، اظهار کرد: این شرکت اعلام کرده که اگر به دنبال شهر هوشمند هستید، ابتدا باید بدانید که مساله اصلی چیست و برای مساله ایده‌ها و راه حل‌هایی مناسب ارائه کنید و دید صرفاً سخت افزاری حلال مشکلات نیست.
قطعی با طرح این سوال که برای توسعه هوش مصنوعی چه مسیری باید اتخاذ شود، افزود:  تاکنون به صورت ابزارمحور به این حوزه نگاه شده و اینترنت اشیا، حسگرها، کنترل گرها و سایر ابزارهای تکنولوژیکی از سوی شرکت‌ها توسعه و تبلیغ شده است. ولی باید به عکس آن توجه شود یعنی ابتدا مساله را پیدا کنیم و باید ببینم هوش مصنوعی و تکنولوژی‌های مرتبط برای حل مساله چه کمکی می توانند ارائه کنند.
وی سپس با تمرکز روی کاربست هوش مصنوعی و داده کاوی در توسعه شهر هوشمند، بیان کرد:  باید مسایل شهر را در حوزه‌های مدیریت انرژی، پسماند،  سلامت، آموزش، دولت الکترونیک، ساختمان هوشمند و حمل و نقل هوشمند تعریف کنیم، سپس ببینیم برای هر بخش زیرمسایل چیست و چه ایده‌های حلی برای آنها با استفاده از هوش مصنوعی و داده کاوی وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: مثلاً پس از شناسایی مسایل ترافیک یا حمل و نقل عمومی یا مدیریت محدوده مرکزی شهر، می توانیم با کمک حسگرها، اینترنت اشیا، و کنترل کننده ها، راهکارهای مبتنی بر پردازش داده و کلان داده برای مسائل ارائه دهیم و یا سیستمهای درون خودرویی مناسب ارائه کنیم.
قطعی با اشاره به حمل و نقل هوشمند، گفت: یک منطقه‌ای از شهر تعیین شده که قرار بوده خالی از ازدحام و یا کم ترافیک شود و باید پرسیده شود که آیا فناوری‌های حسگری و پردازش تصویر و پردازش داده‌ها کمکی به حل مساله کرده است یا خیر. هم اکنون بیش از ۸۰ دوربین در ورودی‌های محدوده طرح ترافیک تهران نصب شده و با پردازش تصویر، پلاک خوانی به صورت برخط انجام می شود، ولی این اطلاعات تاثیری در بهبود مدیریت محدوده طرح ترافیک و کاهش آلودگی نداشته است. اینکه مساله ترافیک حل نشده است، نشان می دهد هوش مصنوعی فعلی نتوانسته است مساله ما را حل کند.
قطعی با اشاره به توسعه گوشی‌های همراه هوشمند در کشور، تاکید کرد علی رغم اطلاعات وسیعی که حسگرهای این گوشیها در اختیار می گذارند و پردازش‌های مناسبی که پوشش می دهند و خبرهایی که می توانند به صورت برخط به ما منتقل کنند و ارتباط‌هایی که می توانند بین خودروها و بین خودرو و زیرساخت و بین خودرو و عابر پیاده ایجاد کنند، ما هنوز مطلع نمی شویم که مثلاً امروز مشکلی در سیستم حمل و نقل مترو ایجاد شده است.  وی گفت: از این رو ما باید ابتدا مساله را مطرح کنیم و بگوییم از چه ایده های می توانیم برای حل مسأله استفاده کنیم و بعد به سمت تکنولوژیهای مناسب برویم.
وی با اشاره به آمارهای رسمی شهرداری شیراز افزود: در ۲۰ سال اخیر، ۱۳ درصد از تمایل سفر با حمل و نقل عمومی کاسته شده است در حالی که اتوبوس‌ها و اطلاع رسانی هوشمندتر شده است و این موضوع نشان می دهد فناوری آمده ولی مشکل را حل نکرده است. چون فقط به سراغ تکنولوژی رفتیم و حل مسأله هدف‌گذاری نشده است.
رئیس مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه صنعتی امیرکبیر با تاکید بر ضرورت تعیین نیازها در حوزه‌های مختلف، افزود: ما می گوییم که شهرهای کشور بینا و خلاق باشند که هر یک از این واژه ها بار معنایی و مسوولیت سنگین برای ما ایجاد می کند.
قطعی، گفت: تا زمانی که داده‎های جمع آوری شده از حسگرها تبدیل به دستور العمل های پویای مدیریت ترافیک نشود و پیاده سازی دستورالعمل‌ها پیگیری نشود، نمی توان مسائل حمل و نقل را حل کرد و همواره وضعیت ترافیک کشور به همین روال است. چون داده را داریم ولی در حوزه مدیریت ترافیک برای حل مساله ورود نکرده ایم.

وی با بیان اینکه حمل و نقل انسان محور را بایستی برنامه ریزی کنیم، ادامه داد: بسیاری از اطلاعات جمع آوری شده توسط حسگرها محرمانه تلقی می شود. در دانشگاه خودمان نتوانستم شماره پلاک را در ورودی های دانشگاه بخوانیم و این در حالی است که جمع آوری اطلاعات باید در خدمت حل مسایل و اساسی برای مدیریت و اطلاع رسانی موثر باشد و باید اطلاعات را به زبان نیازهای جامعه تبدیل کنیم و مسایل مدیریت ترافیک و اطلاع رسانی را حل کنیم.


وی فناوری‌های اینترنت اشیا، بینایی ماشین، پردازش زبان طبیعی، یادگیری ماشین و دیگر شاخه‌های هوش مصنوعی را برای حل مسایل شهر هوشمند مهم توصیف کرد، ولی یادآور شد: ما هر کاری می کنیم باید بر اساس نقشه‌های معماری حمل و نقل هوشمند باشد. در شهر هوشمند نیاز داریم که بر اساس نقشه‌هایی دقیق از ارتباطات سیستمها، برای مسائل برنامه ریزی کنیم.
وی افزود: اگر قرار است بر روی آلودگی هوا متمرکز شویم، دیگر نیازی به شمارش تعداد خودروها نیست، بلکه باید به سنسورهای خودرویی جهت شناسایی میزان آلایندگی خودرو توجه شود و نمی توان با معاینه فنی سالانه، آلودگی را کاهش داد و طرح هوشمند و  تکنولوژی مناسب نیاز داریم.
قطعی با اشاره به اثرات کم تعیین زمان تردد در محدوده طرح ترافیک در کاهش آلودگی هوا گفت:  باید ببینیم که آیا هوش مصنوعی می تواند مسائل آلودگی را با پردازش صحیح اطلاعات حل کند یا خیر.
در پایان دکتر قطعی از کلیه میهمانان و پشتیبانان رویداد تشکر کرد و از شرکت کنندگان برای برگزاری این رویداد در سالهای بعدی دعوت کرد.
گفتنی است، دکتر زارع استاد بیوانفورماتیک دانشگاه، دکتر محدث از اساتید پیشکسوت علوم کامپیوتر دانشگاه و دو تن از دانشجویان دکتری علوم کامپیوتر از دیگر سخنرانان افتتاحیه این رویداد بودند که به بیان تجربیات خود در حوزه هوش مصنوعی و داده کاوی پرداختند. شرکت‌های فناور در حوزه هوش مصنوعی نیز در غرفه های جانبی رویداد به تشریح حوزه‌های کاری و دستاوردهای خود پرداختند. کارگاه های تخصصی در حوزه کاربرد هوش مصنوعی در مدیریت مالی و سخنرانی‌های علمی و ارائه‌های پوستری نیز از دیگر برنامه های این رویداد بود.