گزارشی از برگزاری آیین بزرگداشت مقام استاد / انعقاد دو موافقت نامه بزرگ تحقیقاتی در طی هفته جاری

 | تاریخ ارسال: 1403/2/16 | 

آیین بزرگداشت مقام استاد، در روز ۱۲ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ مقارن با «روز معلم» با حضور معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، مدیران و اساتید دانشگاه در سالن اجتماعات بهمن برگزار شد.

مشروح سخنرانی‌های انجام شده در این رویداد را در ادامه از نظر می‌گذرانید:
 
سرپرست دانشگاه صنعتی امیرکبیر خبر داد:
انعقاد دو موافقت نامه بزرگ تحقیقاتی در طی هفته جاری

 

 
سرپرست دانشگاه صنعتی امیرکبیر از انعقاد دو موافقت نامه بزرگ تحقیقاتی در یک هفته جاری خبر داد و گفت: انجام این پروژه های تحقیقاتی نیازمند تلاش و همکاری اساتید این دانشگاه است.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دکتر علیرضا رهایی در مراسم بزرگداشت روز استاد این دانشگاه ضمن تبریک این روز خاطر نشان کرد: ما طی ۷۰ سال گذشته یعنی از زمان تاسیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر با موفقیت‌های بزرگی در حوزه‌های مختلف از جمله پروژه‌های بزرگ صنعتی، ارتباط با صنعت و تربیت دانش آموختگانی که هر کدام در اقصی نقاط کشور نقش آفرین بودند و توانستند مدیریت‌های بزرگی را شکل بدهند و موفقیت‌هایی را برای بخش‌های مختلف صنعت ایجاد کنند، مواجه بودیم که همه این موفقیت ها مرهون زحمات اساتید است.
وی در ادامه تصریح کرد: تلاش اساتید در تربیت دانشجویان و سایر موارد بسیار باارزش است همچنان که  در بیان بسیاری از بزرگان و رهبرانمان در این زمینه نکات دقیقی گفته شده است. در این رابطه مقام معظم رهبری  فرمودند: تشکیل هویت نسل جدید به دست معلم است و نقشی پر رنگ تر از نقش خانواده و پدر و مادر. یا در بیانی دیگر می فرمایند؛ اگر همه آفرینش برای معلم درود می فرستد برای این است که معلم علم را در اختیار متعلم قرار می دهد.
سرپرست دانشگاه صنعتی امیرکبیر یادآور شد: در شرایط کنونی این دانشگاه به همت اساتید منشا کارهای بزرگی در کشور است به طوریکه در هفته جاری میزبان معاونت علمی بودیم موافقت نامه تحقیقاتی بزرگی امضا شد که امیدواریم برای دانشگاه منشا اثر باشد.
رهایی همچنین تاکید کرد: همچنین در هفته اخیر  موافقت نامه دیگری قطعی شد تا در حوزه دریا و مهندسی دریا پروژه هایی را به دست بگیریم. تقریبا ما هر هفته درگیر چنین برنامه هایی هستیم که پیشرفت این برنامه ها نیازمند همکاری و تلاش اساتید هستند تا در کنار کارکنان و اساتید بتوانند این طرح ها را به نتیجه برسانند.

 

مسئول دفتر نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه:

هر کس در کاروان علم وارد شود در کار خیر سهیم است

مسئول دفتر نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه صنعتی امیرکبیر به اشاره به عملیات صادق ایران گفت: هر کس در کاروان علم وارد شود و علمی را یباموزد، در انجام کار خیر سهیم شده است.
حجت الاسلام والمسلمین رجبی در مراسم بزرگداشت روز استاد گفت: وقتی امر پسندیده‌ای  آموزش و تعلیم داده می‌شود تا مادامی که این علم دست به دست می چرخد و مادامی که به آن علم در عالم انسانی عمل می شود،  برای کسانی که برای این سلسله نقش داشته‌اند، به تعداد عمل شدن به آن ثواب و ارج داده می شود.
وی با اشاره به روایات اسلامی در زمینه آموزش و تعلیم اظهار کرد: اگر کسی علمی را یاد بگیرد و به آن عمل کند و دیگری را به خاطر خدا آموزش دهد، در ملکوت سمات انسان عظیمی به شمار می رود.
رجبی با طرح این سوال که روایات در باب علم وجود دارد آیا فقط شامل علوم الهی می شود؟ ادامه داد: رسول خدا می فرماید علم شامل ۳ مورد علمی است که انسان را به یاد خدا می اندازد، یا فرضیه عادله است و یا سنت قائمه و ارزش اخلاقی را در دنیا ترویج می کند. اگر توانستید علمی را در یکی از این ۳ مختصات قرار دهید، علمی است که از آن با عظمت یاد می شود.
وی تاکیدکرد: از این رو علومی که در دانشگاه‌های کشور ارائه می شود آیه محکمه است و آنجایی که جابه جایی می شود حتما یک فرضیه عادله و سنت قائمه ای ایجاد می شود و به همه کسانی که در این دانشگاه هستند تبریک عرض می کنم ویقین بدانید که کاری که انجام می شود در مختصات علمی است که مورد توجه آیات و روایات است.
رجبی ادامه داد: اگر علمی به دانشجویی یاد داده شود، می تواند موجب خیری برای جامعه و باعث نجات جامعه از فقر باشد و در کاروان علم هر کسی گامی بر می دارد حتما در کار خیر سهیم شده است.

 

مدیر پژوهش، نظارت و ارزیابی بنیاد علم ایران:
حمایت ۳ میلیاردی بنیاد علم ایران از طرح‌های نوظهور و ۱.۵ میلیاردی از ریاضیدانان
 

مدیر پژوهش، نظارت و ارزیابی بنیاد علم ایران از اجرای برنامه بدیع الظهور از سوی این بنیاد خبر داد و گفت: در این برنامه تا سقف ۳ میلیارد تومان برای کسانی که فناوری‌هایی که در دنیا اجرایی نشده است را تا TRL ۵ توسعه دهند، پرداخت می شود.
دکتر مالک نادری عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر در مراسم بزرگداشت روز استاد با گرامیداشت این روزگفت: معمولا در کشورهای دنیا گرنت‌هایی وجود دارد که از حوزه‌های علم و بنیادهای علمی حمایت می‌کند و به نوعی ریشه حرکت‌های فناوری را در جایگاه علم تقویت می‌کند.
نادری با اشاره به بنیادهای علم موجود در دنیا خاطر نشان کرد: در ایران نهادی از سال ۸۳ به نام صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور تاسیس شد ولی نگرش بنیانگذاران این بنیاد از روز اول، تاسیس بنیاد علم بوده است.
مدیر پژوهش، نظارت و ارزیابی بنیاد علم ایران اظهار کرد: در سال گذشته با پیگیری‌های رئیس بنیاد علم و حمایت شورای عالی انقلاب فرهنگی، این نام صندوق به بنیاد علم ایران تبدیل شد.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر خاطر نشان کرد: بنیاد علم ایران در سال‌های گذشته حمایت‌هایی را از رساله‌های دکتری، محققان پسادکتری، طرح‌های پژوهشی، حمایت از کرسی‌ها و اعطای گرنت را داشته است.
نادری یادآور شد: از ابتدای سال ۱۴۰۲ با توجه به حمایت‌هایی که معاونت علمی به عمل آورد و برنامه ریزی‌هایی که در بنیاد علم صورت گرفت، برنامه‌ای تحت عنوان برنامه " هشتاد_بیست" پیگیری کردیم. به این معنا که ۲۰ درصد بودجه بنیاد برای ۸۰ درصد طرح‌هایی که هر استاد علاقه‌مند به اجرا تحقیقات پایه و ابتدایی است، اختصاص داده شود.
به گفته وی بر اساس این طرح ۸۰ درصد بودجه‌ها برای ۲۰ درصد از تحقیقاتی که نیاز به بودجه بیشتری دارد، اختصاص یابد تا حرکت علمی قوی را ایجاد کند.
مدیر پژوهش، نظارت و ارزیابی بنیاد علم ایران ارتقا سطح حمایت‌ها را از دیگر تحولات این بنیاد ذکر کرد و گفت: در حوزه رساله‌های دکتری نیز اعلام شده است که اگر دانشجویان از پروپوزال‌های خود تا سال ۱۴۰۰ دفاع کرده باشند می‌توانند نسبت به دریافت حمایت‌ها اقدام کنند. ما مشکل اعتبارات نداریم ولی علاقه‌مند به دریافت طرح‌ها هستیم.
نادری اضافه کرد: در حال حاضر حدود ۱۳۵ میلیون تومان از هر رساله دکتری حمایت می‌شود که بخشی از آن به استاد راهنما پرداخت می‌شود.
به گفته وی در حال حاضر به محققان پسادکتری به میزان ۸۰ درصد حقوق استادیار پایه ۱ که مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان می‌شود، پرداخت خواهد شد ضمن آنکه ۹۰ میلیون تومان گرنت برای مواد اولیه و ازمایشگاه‌ها و غیره اعطا می‌شود.
مدیر پژوهش، نظارت و ارزیابی بنیاد علم ایران یادآور شد: برای طرح‌های پژوهشی تا سقف ۲۵۰ میلیون تومان پرداخت می‌شود و اگر همکاری خارجی در این طرح‌ها حضور داشته باشند، ۱۰۰ میلیون تومان دیگر نیز اعطا خواهد شد.
وی با اشاره به قابلیت های بین المللی بنیاد علم ایران گفت: بنیاد علم چین با طرح راه ابریشم یکی از این زمینه های همکاری بین‌المللی است که مبالغ خوبی (۱.۵ تا ۲ میلیاردتومان) از طرح‌ها حمایت می کند.
نادری خاطرنشان کرد: همچنین با همکاری بنیاد علم روسیه دو فراخوان منتشر کردیم و یک فراخوان دیگر نیز در دستور کار داریم و طی آن تا حدود ۲ میلیارد تومان از طرح‌ها حمایت می‌شود ضمن آنکه برنامه همکاری با بنیاد علم ازبکستان را نیز اجرا شده و فراخوان مشترک منتشر شده همچنان در حال پذیرش طرح‌های تحقیقاتی است.
به گفته وی در برنامه همکاری با بنیاد علم ازبکستان تا ۲ میلیارد تومان از طرح‌ها حمایت می‌شود.

 

نادری ادامه داد: از یک سال قبل همکاری با ستادهای معاونت علمی را آغاز کردیم، بر اساس تقسیم کاری که در معاونت علمی صورت گرفته به این صورت است که بر طبق آن حمایت از تحقیقات بنیادی و پایه تا TRL های ۴ تا ۵ به بنیاد علم ایران واگذار شده است.
وی افزود: ستادهای معاونت علمی که می‌خواهند طرح‌های در TRL های ۴ تا ۵ اجرایی کنند از طریق بنیاد علم اقدام می‌کنند. از این رو فراخوان‌هایی را با ستاد علوم زیستی، نانو، علوم شناختی و هوش مصنوعی را منتشر کردیم و سقف حمایت‌های ما تا سقف یک میلیارد تومان است.
نادری اعطای گرنت را از دیگر زمینه‌های حمایتی بنیاد علم ایران نام برد و اظهار کرد : این گرنت‌ها دارای انواع مختلفی است از جمله گرنت آغاز است و بر اساس آن اگر دانشگاهی از ۵۰ دانشگاه اول دنیا، هیات علمی جوانی را استخدام کنند، به مدت ۲ سال و هر سال به مبلغ ۴۲۰ میلیون تومان پرداخت می‌شود تا استاد بتواند زیر ساخت آزمایشگاهی برای خود فراهم کند.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر از گرنت استقرار به عنوان یکی دیگر از حمایت های این بنیاد یاد کرد و گفت: دانشگاهی که اقدام به استخدام فارغ التحصیلان زیر ۱۰۰ دانشگاه برتر دنیا کنند مبالغ قابل توجهی را برای دو سال پرداخت خواهیم کرد.
مدیر پژوهش، نظارت و ارزیابی بنیاد علم ایران با بیان اینکه کارهای دیگری را در دستور کار داریم یکی از آنها را حرکت در مرزهای دانش جهانی دانست و توضیح داد: افرای که مقاله آنها در ژورنال‌های معتبری چون نیچر و Science  و ۵۰ مجله برتر دیگر منتشر شود بین ۱.۵ تا ۲ میلیارد تومان  حمایت می‌شود.در سال گذشته ۶ نفر موفق به دریافت این گرنت شدند.
وی با اشاره به اجرای برنامه بدیع الظهور توضیح داد: در این برنامه تا سقف ۳ میلیارد تومان برای کسانی که فناوری‌هایی که در دنیا اجرایی نشده است را تا TRL ۵ توسعه دهند، پرداخت می شود.
به گفته وی تاکنون ۱۵ طرح در قالب طرح بدیع الظهور حمایت شده است.
نادری با بیان اینکه اجرای برنامه حرکت در مرز ریاضی را شروع کردیم گفت: این برنامه تا ۱۵ خرداد جاری باز است و تا سقف ۱.۵ میلیارد تومان از ریاضیدانان و محققان حوزه ریاضی حمایت خواهد شد.
نادری گفت؛ برنامه خوشه‌های ما برنامه ای است که افراد به صورت تیمی برنامه ملی را دنبال و نیاز مرز دانش را برای کشور برطرف کنند تا سقف ۴.۵ میلیارد تومان حمایت می شوند.
وی با اشاره به حمایت از کرسی های علمی گفت: در هر کشوری بالاترین رده علمی، حمایت از کرسی‌ها است که به اساتید نامدار تعلق می گیرد. هر استاد شناخته شده‌ای که یک بسته پژوهشی ۵ ساله را اجرایی کند می تواند نسبت به دریافت کرسی اقدام کند و سقف حمایت ها برای ۳ تا ۵ سال بین ۴.۵ تا ۶ میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.

 
دکتر محمدرضا اسلامی:
معلمانِ خوب الگوی ما شدند


در ادامه دکتر محمدرضا اسلامی در مراسم بزرگداشت روز استاد، انتخاب شغل استادی را به واسطه داشتن معلمان خوب دانست و گفت: در دوره ای که من زندگی می کردم، پدران اولین معلم‌های ما بودند و بعد معلم‌های خوب، الگوی ما شدند و بعد اساتید دانشگاه‌ها مدلی برای زندگی جوانان به شمار می رفتند.
این استاد پیشکسوت  ورزشکاران را الگوی دیگر جوانان در گذشته دانست و نمونه آن را مرحوم تختی عنوان کرد که در مقابل دانشگاه می ایستاد و با مهربانی به سوالات دانشجویان پاسخ می داد.